Help.... er zit een gans vastgevroren op het ijs!
Haaglanden - Als het eerste ijs zich op de sloten en vijvers vormt, worden de dierenambulancees platgebeld door bezorgde dierenliefhebbers.
Zij menen her en der allerlei watervogels te zien die roerloos op het ijs zitten en vastgevroren lijken te zitten.
Gezonde watervogels kunnen in principe echter niet vastvriezen. Watervogels zijn namelijk uitgerust met een bijzondere bloedsomloop in hun poten en zij kunnen hun poten opbergen tussen hun isolerende veren. Gezonde watervogels zullen dus niet aan het ijs vastvriezen; alleen als ze al ziek zijn of een gebroken poot hebben is dat mogelijk. Hun verenpak kan dan lek raken.
Wanneer een vogel 'lek' is, wordt deze niet meer beschermd door z’n natuurlijke vetlaag en kan hij zich niet meer warm houden waardoor het vast kan vriezen.
Als watervogels stil op het ijs zitten, lijkt het al snel of ze vast zitten. Toch is dat meestal niet het geval: watervogels gaan bij kou stil zitten om zoveel mogelijk energie te sparen. Midden op het ijs zijn ze ook nog eens veilig voor vijanden. Het advies is om als mensen twijfelen na een halve dag nog eens te gaan kijken. Als de vogel dan nog steeds op precies dezelfde plek zit, is er een kans dat deze inderdaad vast zit. Bel dan de dierenambulance en geef de locatie door van waar de vogel zit.
Ga niet zelf proberen de vogel op te jagen. Als deze zit te rusten, verliest het onnodig veel energie om weg te komen of om op te stijgen.
Met dank aan Henny Greven van Dierenambulance Den Haag voor de informatie.
Twee voorbeelden van vandaag:
Rijswijk - Een voorbijganger meldt aan de dierenambulance dat op een vijver in het Wilhelminapark in Rijswijk een gans vastgevroren zit op het ijs. Volgens de fotograaf lijkt het inderdaad alsof de gans problemen heeft om los te komen. Nog voordat de dierenambulance ter plaatse is vliegt de gans echter weg. (Foto's: Rene Hendriks)
's-Gravenzande - Rond tien voor vijf wordt de brandweer gebeld omdat een zwaan vast zou zitten in of bij een wak aan de Koningin Julianaweg. Brandweerlieden die ter plaatse komen zijn er echter van overtuigd dat de zwaan niet vast zit. Dat bijkt ook wel: als zij weer instappen en het portier van de tankautospuit dichttrekken gaat de zwaan er vandoor. (Foto's: Fred van der Ende)