Politie kijkt tevreden terug op Prinsjesdag

De aangehouden verdachte is overgebracht naar een politiebureau en wordt in de loop van de dag gehoord. Direct na het incident in de Heulstraat kon de aanwezige politie met ondersteuning van het massaal aanwezige publiek de 29-jarige man overmeesteren. Reacties vanuit het publiek waren vooral gericht op een gevoel van afkeuring op de actie van de Winterswijker. Overigens bleek na verhoor dat de actie met de waxinelichthouder een eenmansactie is geweest. De aangehouden verdachte heeft volgens de politie een psychiatrisch verleden en kwam in het 1e contact met de politie verward over.
Ondanks het incident kon de rijtoer verder ongestoord de route vervolgen en ook na afloop van de Troonrede verliep de rijtoer zonder enig incident.
De gezamelijke hulpverleningsdiensten schatten dat ruim 40.000 bezoekers de rijtoer bijwoonden. Los van het incident met de 29-jarige man deden zich daarbij geen bijzondere zaken voor. De sfeer langs de route was feestelijk en veel oranjefans waren al vroeg op de been om maar niets te hoeven missen. De ambulancedienst moest diverse keren in actie komen voor hulpverleningsverzoeken. In vrijwel alle gevallen kon ter plaatse geneeskundige hulp worden geboden.
In totaal hield de politie drie verdachten aan. Naast de aanhouding van de 29-jarige man op verdenking van poging zware mishandeling, bedreiging en vernieling werden nog twee personen aangehouden, onder andere vanwege het overtreden van het alcoholverbod en openbare dronkenschap.
Foto's: Machiel Janssen, Ruben van Essen, Erwin van der Lem en Tim de Kleyn
Op het Lange Vijverberg stonden een verbindingscommandowagen en een vergadercontainer van de brandweer klaar. Hier konden hulpdiensten overleg voeren in geval van calamiteiten.
Diversen straten waren volledig afgesloten door middel van bloembakken op de weg en wagens van het BOB.
Op de hoek van de Hoge Nieuwstraat met het Lange Voorhout was een persoon onwel geraakt. Het slachtoffer is in eerste instantie opgevangen bij een EHBO wagen van de Koninklijke Landmacht en hierna vervoerd door de ambulancedienst.
Op het Malieveld werd door de Gele Rijders (11e Afdeling Rijdende Artillerie) iedere minuut, vanaf het moment dat de Koningin het
paleis verliet tot het moment dat zij daar terugkeerde, een saluutschot afgevuurd.