Leden criminele jeugdgroep vast na inbraak buurtsuper
Den Haag -De recherche van Bureau Beresteinlaan hield vrijdag 12 oktober drie verdachten in de leeftijd 16-18 jaar aan op verdenking van een inbraak en poging tot inbraak van een supermarkt aan de Laan van Wateringseveld. Bij de kraak werd o.a. een grote hoeveelheid sigaretten weggenomen.
Maandag 10 september werd rond middernacht getracht in te breken bij de supermarkt. Deze poging tot inbraak kreeg op zondag 16 september een vervolg. Toen hadden de inbrekers meer succes en wisten zij bij de inbraak een grote hoeveelheid tabakswaar, geld en navigatieapparatuur mee te nemen.
Succesvol onderzoek
De recherche startte een onderzoek naar de kraak. Daarbij kwam de afgelopen dagen de identiteit van de drie verdachten naar voren. Deze jongeren uit de omgeving van het wijkbureau Beresteinlaan werden vrijdag 12 oktober in alle vroegte aangehouden en in verzekering gesteld. Het gaat om een 16-jarige jongen en twee 18-jarige verdachten. Zij worden maandag 15 oktober voorgeleid bij de rechter-commissaris.
Criminele jeugdgroep
De nu aangehouden verdachten maken deel uit van een criminele jeugdgroep die zich ophoudt in de omgeving van het verzorgingsgebied van het wijkbureau Beresteinlaan.
De aanpak van de criminele jeugdgroep rond de Beresteinlaan en omgeving staat niet op zich. Ook de overige criminele jeugdgroepen in de regio worden door Politie Haaglanden en haar partners aangepakt. Omdat de aard van de groepen verschilt, geldt dat ook voor de aanpak.
Voorkomen
Behalve de strafrechtelijke aanpak van de criminele groepsleden zet Politie Haaglanden zich samen met andere instanties – waaronder de gemeente Den Haag en de Reclassering – ook in om te voorkomen dat jongeren uit de buurt zich bij de criminele groepering aansluiten. Zij richten zich onder meer op jongere gezinsleden van groepsleden. Ook criminele jongeren kunnen behalve op een harde strafrechtelijke aanpak rekenen op zorg. Op die manier moet worden voorkomen dat zij in herhaling vallen.
Buurtbewoners
De politie betrekt de buurt nadrukkelijk bij de aanpak. De aanhoudingen zelf worden – waar mogelijk – zichtbaar voor de hele buurt verricht.
Op deze manier hoopt de politie niet alleen het vertrouwen van buurtbewoners te vergroten, maar ook aangifte-, meldings- en verklaringsbereidheid.