Nadat USAR.NL gealarmeerd is zijn zij binnen 24 uur op de locatie van de inzet. In overleg met de autoriteiten ter plaatse krijgt het team een gebied aangewezen waar de reddingsgroepen van het team gaan starten met zoek- en reddingsacties.
De gekozen inzet strategie is bepalend voor het aantal groepen dat direct ingezet wordt bij de zoek- en reddingsacties. Er kan gekozen worden om
alle reddingsgroepen in te zetten en deze non-stop door te laten werken. Een andere optie is om de helft van de reddingsgroepen in te zetten en de andere helft te laten rusten, zij zullen elkaar dan aflossen. Naast de reddingsgroepen bestaat het USAR.NL team ook nog uit een commandogroep en een staf- en ondersteuningsgroep.
De reddingsgroepen van het USAR.NL team gaan ter plaatse ingezet worden voor de zoek- en reddingsacties. Om dit te doen heeft het team de beschikking over speurhonden en modern zoek- en redmaterieel. Dankzij deze middelen is USAR.NL in staat om in zware omstandigheden op zoek te gaan naar levende slachtoffers.
Met behulp van de apparatuur op de hierboven getoonde foto is het mogelijk om zeer nauwkeurig trillingen door klopsignalen worden onderschept en gelokaliseerd. Door de sensoren (op de foto zichtbaar als oranje kastjes) in een steeds kleinere cirkel te plaatsen kan de plaats van de trilling tot op een paar decimeter worden bepaald.
Met behulp van de op de foto getoonde searchcam kunnen camerabeelden tussen de puinhopen gemaakt worden. De optiek van de camera kan met behulp van een buigbare steel tussen de puinhopen worden gestoken. Dit lijkt makkelijk, in de praktijk is dit echter een lastige taak doordat er door de grote hoeveelheden stof vaak sprake is van weinig contrast. Voor het herkennen van slachtoffers is dan ook een getraind oog nodig.
In de reddingsgroepen van USAR zitten ook speurhonden met hun hondengeleiders, de speurhonden zijn er op getraind om ‘levende’ slachtoffers te vinden in zware omstandigheden zoals het puin na een aardbeving. De honden speuren samen met de hondengeleider het terrein af op zoek naar levende slachtoffers. Door de speciale training die de honden hebben gehad zullen zij niet aanslaan bij slachtoffers die overleden zijn of andere geuren. Indien de hond aanslaat op een bepaalde plek dan wordt er ter controle altijd een tweede hond het gebied ingestuurd om te gaan speuren. Als deze hond eveneens aanslaat is met zekerheid te zeggen dat er op die plek een levend slachtoffer ligt onder het puin.
Nadat de speurhonden en hondengeleiders hun werk hebben gedaan zal de reddingsgroep op de locatie verder gaan zoeken naar het slachtoffer. Hierbij maken zijn gebruik van de moderne apparatuur die zij tot hun beschikking hebben. Afhankelijk van de plek waar het slachtoffer zich bevindt kan dit inhouden dat zij naast puin ruimen door beton moeten zagen, muren moeten stutten, door staal moeten slijpen en gebruik moeten maken van video en audio apparatuur om het slachtoffer te localiseren.
Als het slachtoffer gevonden is en alle obstakels weggenomen zijn kan de daadwerkelijke redding van het slachtoffer plaats vinden. Afhankelijk van de omstandigheden kan een redding vele uren tijd in beslag nemen. Als het slachtoffer bevrijd is dan zal deze de eerste medische hulp krijgen van de verpleegkundige van de reddingsgroep. Vervolgens zal het slachtoffer overgedragen worden aan de lokale medische keten.